EGYSZERŰSÍTETT SZABÁLYOK mindenkinek

CROKINOLE VERSENYSZABÁLYOK 

Egy teljes meccs 2 v. 4 körből áll, váltott kezdéssel.
Cél: 8-8 (6-6 v. párosban 4-4)szabályos lövés után minél ponterősebb helyeken álljanak korongjaink.
Az nyeri a kört. akinek több pontja lesz a végállásnál a táblán + a 20-as gyűjtőben.

Pontozás:
középső lyuk 20 pont - ha szabályosan esik be, ezt mindig kivesszük és külön gyűjtjük, ezt már nem veszthetjük el, a többi pontérték a lövések során folyamatosan változhat.
Ütközők határolta kör 15 pont, középső sáv 10 pont, külső nagy kör 5 pont
A vonalakat érintő korongok számoláskor a kisebb értéket érik. A (legkülső) lövővonalra kicsúszó korongokat egyből az árokba kell helyezni. A vonal érintését nem felülnézetből, hanem oldalról kell nézni, hogy a korong ténylegesen fedi-e a vonalat.

Lövések - mindig a saját negyedünkből, a (legkülső) lövővonalra helyezve kell a korongokat pöckölni. (Ha oldalról lövünk, akkor  a negyedelő vonalat és az alapvonalat is érinteni kell.) Minden lövéshez újabb korongot használunk. A korongokat a táblán kívülről kell elvenni, sosem az árokból, hogy ne keveredjenek az érvénytelen korongokkal.

2 féle lövő-szituáció adódhat:

SZABAD LÖVÉS: ha az ellenfélnek nincs a táblán érvényes korongja, 
(tehát v. üres a tábla pl. kezdésnél is, vagy később csak a sajátunk van még fent...)
- Ekkor a játékba hozott korongjaink - az épp lőtt ill. ha volt(ak) általa érintett korong(ok) - közül legalább 1-nek -a 15-ös területen kell landolnia - a "szöges" vonal érintése már elég. Természetesen lőhetünk közvetlenül a középső 20-as lyukra is, ha ez sikeres, mehet a 20-as gyűjtőbe. Ha a korong nem jut be a szöges területre v. túlcsúszik, akkor az árokba kell helyezni. Szabad lövésnél tehát nem kötelező, de megengedett a saját koronggal ütközni, lényeg, hogy a landolás fent említett feltételei teljesüljenek.

KARAMBOL-LÖVÉS: ha az ellenfélnek 1 v. több érvényes korongja fent van a táblán,
akkor legalább eggyel kötelezően ütközni kell.
Ha sikerül, a szabályos ütközés, akkor mindkét fél korongjai a tábla teljes területén fent maradhatnak, ha nem érintik a lövő vonalat. Lehet ügyesség v. taktika szerint, figyelve a pontértékeket is az ellenfél korongját kilőni, kiszorítani, az ellenfélről a sajátunkat bepattintani stb. Nem feltétlenül a lőtt korongnak kell ütköznie az ellenféllel, a biliárdból ismert ún. "vonat" is érvényes. Ha nem sikerül a kötelező ütközés, a lőtt korongot az árokba kell helyezni, sőt ha emellett további saját korongjainkat is érintjük, akkor azok mind lekerülnek a tábláról.

Ha az ellenfél korongját lőjük a 20-as lyukba, akkor az érvényes öngól. Az árokból visszapattanó korongok nem maradhatnak fent, nem jelenthetnek pontot, de ha a többi táblán levő korongot átrendezik , esetleg a lyukba lökik, akkor azok helyzete érvényes lesz.

SIKERES PÖCKÖLÉST MINDENKINEK!

 2016 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el