Ranglista -szabályzat

 A Magyar Crokinole Szövetség ranglista-szabályzata -
                                                                               
a 2017. december 2-i OB utáni változtatásokkal

A ranglista célja:

- tükrözi a magyar crokinole-versenyek résztvevőinek játékerejét, aktuális formáját, aktivitását
- biztosítja a versenyek igazságos kiemelési rendjét, sorsolását, kategóriák megállapítását
- motiválja a versenyzőket a versenyeken való részvételre, a jobb helyezés elérésére

A ranglista pontszámításának rendszere:
A Magyar Crokinole Szövetség által vagy tudomásával rendezett versenyek végeredménye alapján az összes versenyző ranglistás pontokat kap. A versenyeknek a hivatalos egyéni versenyszabályok szerint kell zajlania - 6-8 v. 12 lövéses változat is elfogadható, de játék-variációk nem. (Egy meccsnek min. 2 körből kell állnia a váltott kezdés miatt. ) A lebonyolítás lehet körmérkőzéses, svájci, csoportkör+ rájátszás, fő, hogy minden játékos legalább 4 mérkőzést játsszon. Ily módon pl. a közvetlenül egyenes kieséses rendszerű verseny nem érvényes.

A pontok kiosztását az alábbi tényezők befolyásolják:
                    -   a verseny erőssége, a résztvevők létszáma, a versenyző helyezése

A győztes mindig a verseny megállapított pontértékét kapja, az utolsó helyért 1 pont jár,
a többiek pedig a létszám szerint felosztva kb. azonos különbségű "ugrás" szerint kapják meg a pontjaikat.

A versenyek erősségének megállapítása:
A Magyar Nyílt Országos Bajnokság erőssége minden esetben 400 pont, tehát ennyit kap a győztes,
függetlenül a létszámtól v. a megjelent versenyzők játékerejétől.

A Női Országos Bajnokság erőssége az induló versenyzők pontszáma alapján kerül megállapításra, de min. 150 pont jár a győztesnek. (Ha a ponterősség ezt magától túllépi, akkor 200-ra kerekíthető.)

Az OB-kon az utolsó helyezett minden esetben 2 pontot kap 1 helyett.

Szabadidős, népszerűsítő v. gyerekversenyek erőssége 100 pont, ha legalább 9 fő indul és köztük legalább 1 ranglistaponttal rendelkező játékos is van. Ha 9 főnél kevesebben indulnak, vagy mindenki újonc, akkor a verseny erőssége 50 pont.

A szövetség által meghirdetett és rendezett nyílt versenyek, kupák ponterőssége a megjelent versenyzők játékereje szerint kerül megállapításra, de 150-nél kevesebb ill. 350 pontnál több nem adható. Ezeken a versenyeken 9 résztvevőnél kevesebb játékos esetén a kiszámolt ponterősség fele számolható a versenyzőknek, de min.150 pontot adni kell.

                5 főnél kevesebb résztvevő esetén egyik kategóriában sem nyerhető ranglistapont!

A 9 és 18 fő közti résztvevő esetén az addig legmagasabb ponttal rendelkező játékosok felének aktuálisan érvényes legmagasabb pontjait átlagoljuk: Pl. 9 -10 fő esetén a legjobb 5, 11-12 fő esetén a legjobb 6,...17-18 főnél legjobb 9 játékos pontját kell beszámítani. 19 vagy több versenyző esetén mindenképpen a legjobb 9 résztvevő pontjaiból számolunk. Ha egy versenyben csak kevesebb versenyző rendelkezik 50 pont feletti ranglistás ponttal, akkor a létszám feléhez hiányzó versenyzők száma után 50 pontokat számolunk. (Pl 13-an indulnak és csak 4 ponterős versenyző indul, akkor még 3x50 ponttal egészítjük ki a pontszámot , majd osztjuk 7-tel.)

A pontok kiosztásának képlete minden versenyen:

A verseny megállapított ponterőssége osztva a résztvevők száma mínusz 1-gyel adja az egyes versenyzők közti "ugrásokat", majd ezt a számot szorozzuk a versenyző által megelőzött versenyzők számával.

Pl 300 pontos verseny 21 résztvevővel : 300: (21-1) = 15 az ún. ugrás, az 1. helyezett 20-at előzött meg, tehát 15x20=300

250 pontos verseny 15 résztvevővel : 250: (15-1) = 17,857 az ugrás, pl. a 4 helyezett megelőzött 11 versenyzőt, tehát 11x17,857= 196,42 azaz a kerekítés szabályai szerint 196 p
ugyanitt az utolsó előtti versenyző pontja kerekítve 18 lesz

Minél több induló van egy versenyen, annál több pont érhető el, mert kisebbek az "ugrások", ha a fenti 250 pontos verseny csak 11 fővel zajlik, akkor az "ugrás" 25 pont lesz, tehát a 4 helyezett csak 7x25, azaz 175 pontot nyer.

A rangsorolás rendszere:

A versenyzők   4 legmagasabb pontszáma számítható be az összesített eredményébe.

Akinek kevesebb eredménye van, vagy elévül valamelyik pontja, az 1 v. 2 pontszámmal is még a ranglistán marad.

Holtverseny esetén, azonos pontszámnál a magasabb beszámított pontérték kerül előbbre, majd a második, majd a harmadik. Ha mindez egyezik, akkor valaha elért legmagasabb pontszám dönt, ha ez is egyezik, a névsor(abc) szerint lehet  dönteni, de holtversenynek számít.

Minden verseny a megrendezés hónapjától egy évig + a rendezéssel azonos hónap végéig őrzi teljes pontértékét, egy év után a második évben  a pontok 75%-ra csökkennek, a 3. évben egy évig még fele értékben érvényesíthetők a pontszámok, a 3. év után az adott verseny ill. pontértéke lekerül a listáról.

A játékosok valaha elért legerősebb egyéni pontszáma nem évül el, az a versenyek előtti kiemeléskor, kategorizáláskor továbbra is használható.

A "versenyzői" kategóriába kötelezően azok kerülnek, akik legalább egy versenyen 200 v. több ranglistapontot érnek el.

A ranglistán jelöljük a női ill. gyerekversenyzőket és az inaktív versenyzőket (akik egy évnél régebben nem vettek részt versenyen) ill. fent maradnak, de helyezés nélkül azok a versenyzők is, akiknek valamennyi pontja elévült már.

A ranglista szabályok ésszerű megváltoztatása a Magyar Crokinole Szövetség jogában áll.

A ranglistát felkérésre kidolgozta: Létay Dániel - KORONGCSATA.HU